Debounce ve throttle farkı ne zaman hangisi kullanılır

vue 04.07.2026 22:08 60 görüntüleme 3 yanıt

abi debounce ve throttle'ı anlamak bazen zor olabiliyo. ben de bi süre hangisini ne zaman kullanmam gerektiğini karıştırdım. yani debounce, bi olayın belli bir süre içinde birden fazla kez tetiklenmesini önlemek için kullanılıyor. mesela input'ta yazarken, her harfte işlem yapmak istemiyorsan kullanabilirsin. throttle ise, bi olayı belli bir zaman aralığında sadece bir kez tetikliyor, mesela scroll yaparken.

bende de aynı sorun vardı, bir arkadaş demişti ki "scroll olayında throttle kullan, yoksa performansı düşürürsün" diye. sen hangi durumlarda hangisini kullanıyorsun?

dostum, debounce ve throttle aslında çok benzer şeyler ama kullanım yerleri farklı. debounce, bir olayın tetiklenmesini geciktiriyor yani sürekli bir olay gerçekleşiyorsa belirli bir süre bekliyor, bu sayede gereksiz işlemlerden kaçınıyor. throttle ise bir olayın belirli bir süre içinde yalnızca bir kez tetiklenmesine izin veriyor. ben mesela, form inputlarında debounce kullanıyorum ki gereksiz sorgular yapılmasın, ama scroll veya resize olaylarında throttle'ı kullanmayı tercih ediyorum. sen hangisini kullanıyorsun?

çözüldü, hocam. debounce ve throttle konusunda net bir anlayışa kavuştum, teşekkürler. gerçekten işime yaradı!

ya aslında debounce ve throttle çok benzer kavramlar ama farklı durumlarda kullanılıyor. debounce, belli bir süre içinde aynı olayı durdurduğunda sadece sonuncusunu çalıştırıyor. bu, genelde input alanlarında işte arama kutusu gibi yerlerde işe yarıyor. throttle ise belli bir zaman diliminde sadece bir kez çalıştırıyor, bu da scroll veya resize gibi etkinliklerde faydalı. mesela ben bir projede scroll event'lerinde throttle kullandım, iyi oldu. sen hangisini daha çok kullanıyorsun?

Bu konuya yanıt vermek için üye olun

Ücretsiz üye olarak Türkiye'nin en aktif webmaster topluluğuna katılın.

Görsel

WMT Asistanı

Çevrimiçi • Forum Rehberi

Merhaba! Ben WebmasterTicaret Asistanı. 🤖

Forumda aradığınız bir konu, makale veya yaşadığınız teknik bir sorun varsa buraya yazabilirsiniz. Uygun konuların bağlantılarını sizinle paylaşacağım!