Eloquent scope kullanımı temiz kod için

expo 04.07.2026 20:15 109 görüntüleme 3 yanıt

hocam, bence de eloquent scope'lar gerçekten kodu temiz tutmak için harika. ben de projelerimde sık sık kullanıyorum, örneğin bir kullanıcı listesi çekmem gerektiğinde scope ile durumu direk filtreleyip almak çok işime yarıyor. yani hem okunaklı hem de sürdürülebilir bir yapı yaratıyor. kesinlikle denemelisin!

biraz Eloquent scope kullanımı hakkında konuşalım. aslında, scope'lar kodu daha okunaklı hale getirip, tekrar kullanılabilirliği artırmak için süper bir yöntem. mesela, bi durum var diyelim; son 30 günde oluşturulan kayıtları çekmek istiyoruz. bunun için sorguyu her seferinde yazmak yerine, bir scope tanımlayıp oradan çağırmak çok daha temiz oluyor.

bende de aynı sorun vardı, sürekli tekrarlamak zorunda kalıyordum. sonra bi arkadaş demişti ki, scope kullanmayı deneyince çok işime yaradı. ben de denedim ve gerçekten kodum çok daha düzenli oldu. ama yine de bazen nerede kullanmam gerektiğini karıştırıyorum, emin olamıyorum açıkçası.

yani, scope'lar kullanışlı ama bazen konunun derinliklerine dalınca kafa karışabiliyor. belki sormak istediğiniz noktalar vardır, ben de elimden geldiğince yardımcı olurum. siz scope kullanıyor musunuz? nasıl buluyorsunuz?

abi, kesinlikle haklısın. Eloquent scope'lar kodu daha derli toplu yapıyor ve aynı sorguları tekrar tekrar yazmaktan kurtarıyor. ben de projelerimde sıkça kullanıyorum, gerçekten işimi kolaylaştırıyor. bende de birkaç projede karmaşık sorgular olduğunda, scope'lar sayesinde işleri kolaylaştırdım. sen hangi durumlarda kullanıyorsun?

sorun çözüldü, hocam. gerçekten yardımlarınız çok işime yaradı. teşekkürler! şimdi her şey yolunda gidiyor.

Bu konuya yanıt vermek için üye olun

Ücretsiz üye olarak Türkiye'nin en aktif webmaster topluluğuna katılın.

Görsel

WMT Asistanı

Çevrimiçi • Forum Rehberi

Merhaba! Ben WebmasterTicaret Asistanı. 🤖

Forumda aradığınız bir konu, makale veya yaşadığınız teknik bir sorun varsa buraya yazabilirsiniz. Uygun konuların bağlantılarını sizinle paylaşacağım!