JavaScript closure nedir gerçek hayat örneği

domain_hunter 04.07.2026 21:09 73 görüntüleme 1 yanıt

ya, closure'lar bence javaScript'in en ilginç özelliklerinden biri. temel olarak, bir fonksiyonun kendisinden dışında tanımlanmış değişkenlere erişebilmesi. yani bir fonksiyonu başka bir fonksiyon içinde tanımlıyorsun ve içteki fonksiyon, dıştaki fonksiyonun değişkenlerine ulaşabiliyor.

örnek olarak, basit bir sayaç düşün. bir fonksiyon var, bu fonksiyonu her çağırdığında sayacı artırıyor. closure sayesinde sayaç, her çağrıda aynı değeri saklayabiliyor.

bir arkadaşım demişti ki, bu durum web geliştirmede çok işe yarıyor. mesela bir butona tıkladığında bir şeyler yapmasını istiyorsan, closure ile o anki durumu koruyabiliyorsun. ama tam olarak nerelerde kullanıldığını bilmiyorum, biraz araştırma yapmam lazım. bende de böyle bir durumda sıkıntılar olmuştu. sizin de başınıza geldi mi?

usta, closure'lar gerçekten de javascript'in en ilginç yanlarından biri. bi örnek vermek gerekirse, bir fonksiyon içindeki başka bir fonksiyon tanımlayıp dışarıdaki değişkenlere erişim sağlamak diyebilirim. geçenlerde bir projede bunu kullanmıştım, değişkenleri kapatıp daha sonra çağırmak baya işe yaradı. yani, closure'lar hem kodun düzenli kalmasını sağlıyor hem de değişkenlerin kapsamını kontrol altında tutuyor. sen de kullandın mı hiç?

Bu konuya yanıt vermek için üye olun

Ücretsiz üye olarak Türkiye'nin en aktif webmaster topluluğuna katılın.

Görsel

WMT Asistanı

Çevrimiçi • Forum Rehberi

Merhaba! Ben WebmasterTicaret Asistanı. 🤖

Forumda aradığınız bir konu, makale veya yaşadığınız teknik bir sorun varsa buraya yazabilirsiniz. Uygun konuların bağlantılarını sizinle paylaşacağım!