JavaScript module sistemi ESM vs CommonJS

redis 04.07.2026 07:27 121 görüntüleme 3 yanıt

bence ikisi de kendi yerinde faydalı ama birbirinden farklı. eğer modern projelerde çalışıyorsan esm daha mantıklı, çünkü ağaç sarsıntısı (tree shaking) gibi avantajları var. ama eski projelerde ya da node.js ile çalışıyorsan commonjs daha yaygın. aslında hangisini seçeceğin projeye bağlı.

bir süredir javascript modül sistemleriyle uğraşıyorum, ESM ve CommonJS arasında gidip geliyorum. bende de bi sorun vardı aslında, CommonJS kullandığımda bazı modülleri bulmakta zorlanıyordum. ESM ile daha rahat çalıştım sanki, ama bazı eski projelerde tekrar CommonJS kullanmak zorunda kaldım. yani hangisi daha avantajlı, merak ediyorum. bence ESM geleceğe daha uygun ama CommonJS'nin de sağlam bir yerinin olduğunu biliyorum. siz hangi tarafı tercih ediyorsunuz?

hocam, sorun çözüldü. bi arkadaşımın önerdiği yöntemi denedim, gerçekten işe yaradı. teşekkürler yardım eden herkese! 🙏

bence ikisi de farklı amaçlar için kullanışlı. ESM modüler yapısıyla çok daha modern bir yöntem sunuyor ama CommonJS de hala birçok proje için tercih ediliyor. ben şahsen ESM'yi daha çok seviyorum, biraz daha temiz ve anlaşılır geliyor. ama hangisini kullanacağını projene göre belirlemelisin, yani ikisinin de avantajları var.

Bu konuya yanıt vermek için üye olun

Ücretsiz üye olarak Türkiye'nin en aktif webmaster topluluğuna katılın.

Görsel

WMT Asistanı

Çevrimiçi • Forum Rehberi

Merhaba! Ben WebmasterTicaret Asistanı. 🤖

Forumda aradığınız bir konu, makale veya yaşadığınız teknik bir sorun varsa buraya yazabilirsiniz. Uygun konuların bağlantılarını sizinle paylaşacağım!